- Home
- Werken en ondernemen
- Ondernemen
- Starters
- Is jouw zaak in orde met de gemeentelijke regelgeving?
Is jouw zaak in orde met de gemeentelijke regelgeving?
Naast de federale en Vlaamse wetgeving, heeft elke gemeente ook haar eigen regelgeving waar ondernemers en hun onderneming zich aan moeten houden. In de toekomst zal het al dan niet naleven van deze regelgevingen door alle bevoegde instanties van kortbij opgevolgd worden. We lijsten ze hier dan ook nog eens kort voor jou op.
Controleer zeker of je met jouw onderneming aan alle voorwaarden voldoet. Is dit niet het geval, breng dit dan zo spoedig mogelijk in orde. Met vragen kun je steeds terecht bij de dienst lokale economie: 03 340 00 37 of economie@rijkevorsel.be (of bij de bevoegde dienst).
Overzicht
- Algemeen: handelsfiche, verplichte brandveiligheidscontrole, verzekering objectieve aansprakelijkheid brand en ontploffing, wijzigingen buitenzijde handelspand, belasting bedrijfsruimten, stopzetting of verhuis bedrijf, starterspakket, cadeaubon, nieuwsbrief, plaspunt, bewakingscamera's, Unisono
- Kleinhandel: openingsuren en wekelijkse rustdag, Unisono, kansspelen dagbladhandel
- Horeca: startersbrochure, drankvergunning, vergunning terrassen en uitstallingen, horeca pop-ups, toelating FAVV, Unisono, kansspelen café,
ALGEMEEN
Handelsfiche
Bezorg jouw gegevens en die van jouw bedrijf aan de dienst lokale economie via het e-formulier. Zo leren we jou en je onderneming een beetje beter kennen.
Daarnaast worden jouw gegevens mee opgenomen in de lokale databank.
Je vindt het formulier hier: www.rijkevorsel.be/handelsfiche.
Verplichte brandveiligheidscontrole
Zoals vermeld in het Uniform Gemeentelijk Politiereglement (deel 1 - art. 4.2.3) dient de exploitant voorafgaand aan het openen, openhouden of heropenen van een publiek toegankelijke inrichting een gunstig attest brandveiligheid van de burgemeester te bekomen.
Dit geldt voor alle nieuwe ondernemingen, maar ook na een overname of verbouwingswerken.
Een brandveiligheidscontrole is verplicht en gebeurt door de brandweer van hulpverleningszone Taxandria. Een controle aanvragen kan rechtstreeks bij HVZ Taxandria.
Tip: maak tijdig een afspraak!
Een zaak kan pas openen nadat Taxandria een gunstig brandpreventieverslag bezorgde aan de burgemeester. Dit gunstig verslag wordt ondertekend door de burgemeester en per e-mail terug aan jou bezorgd. Pas dan kun je de zaak openen. Wat er belangrijk is om jouw handelszaak brandveilig te maken, kun je hier nalezen.
Meer info
Hulpverleningszone Taxandria
014 47 09 20
info@hvztaxandria.be
www.hvztaxandria.be
Verzekering objectieve aansprakelijkheid brand en ontploffing
Deze verzekering is verplicht voor:
- publiek toegankelijke zaken zoals horeca en winkels;
- kantoorgebouwen met méér dan 500 vierkante meter publieke ruimte.
Een standaard verzekering brand en BA zijn niet voldoende!
Je bezorgt het bewijs van verzekering voor opening per e-mail aan de dienst integrale veiligheid.
Meer info
Dienst veiligheid
veiligheid@rijkevorsel.be
Wijzigingen aan de buitenzijde van jouw handelspand
Mocht je van plan zijn om iets aan de voorgevel van jouw onderneming te wijzigen (bv. verlichting, reclamepaneel, luifels, ...) moet je voorafgaand aan de plaatsing of de werken contact opnemen met de dienst omgeving om de nodige vergunningen aan te vragen.
Meer info
Dienst omgeving
omgeving@rijkevorsel.be
Aangifteformulier belasting bedrijfsruimten
Een aangifte voor de belasting op bedrijfsruimten wordt gestuurd naar alle zelfstandigen en ondernemingen waarvan de maatschappelijke zetel en/of vestiging(en) zich op Rijkevorsels grondgebied bevindt en die volgens de Kruispuntenbank voor Ondernemingen nog actief zijn.
Op onze website vind je meer informatie en het e-formulier terug.
Meer info
Dienst financiën
financien@rijkevorsel.be
Stopzetting of verhuis bedrijf
Bij het beëindigen van een zelfstandige activiteit of onderneming, dan wel bij een verhuis naar een andere gemeente, is het belangrijk dat je ook de gemeente hiervan op de hoogte brengt.
Dit kan online via het formulier 'aangifte stopzetting onderneming'.
Deze melding dien je te doen binnen de maand na de wijziging/stopzetting van je activiteit. Zolang de dienst financiën geen bericht van jou ontvangen heeft, blijft de eerste aangifte geldig.
Geef ook aan jouw ondernemingsloket de noodzakelijke gegevens door zodat de status van de zaak wordt aangepast in de Kruispuntenbank voor Ondernemingen (KBO).
Bekijk zeker ook eens de info op de website van de FOD Economie.
Meer info
Dienst financiën
financien@rijkevorsel.be
Het starterspakket
Het lokaal bestuur biedt nieuwe ondernemers een gratis Starterspakket aan. Dit all-in pakket werd zorgvuldig samengesteld door professionals en bevat juridisch correcte documenten, disclaimers, sjablonen, rekentools, e-books én biedt 7/7 online ondersteuning, begeleiding en advies.
Om dit pakket gratis te ontvangen moet je voldoen aan vier voorwaarden:
- minder dan 3 jaar ondernemer zijn
- jouw vestigingseenheid moet geregistreerd zijn in 2310 Rijkevorsel
- de dienst lokale economie moet in het bezit zijn van jouw naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer
- je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief lokale economie
Neem alvast een kijkje op de website.
Registreren kan je door het formulier 'aanvraag starterspakket' in te vullen.
Meer info
Dienst lokale economie
economie@rijkevorsel.be
Cadeaubon Rijkevorsel
Rijkevorsel geeft een eigen cadeaubon uit. Mocht je geïnteresseerd zijn om deze te aanvaarden, vul dan het formulier ‘inschrijving aanvaarden cadeaubon’ in. Deelname en promomateriaal is volledig gratis.
Klik hier voor meer informatie en een lijst met deelnemende zaken.
Meer info
Dienst onthaal
info@rijkevorsel.be
Nieuwsbrief lokale economie
Enkele keren per jaar wordt er een nieuwsbrief lokale economie verstuurd die tal van nuttige informatie bevat op maat van de Rijkevorselse ondernemer (wegenwerken, afwijking openingsuren, nieuwe wetgeving, subsidies, ...).
Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief!
Meer info
Dienst lokale economie
economie@rijkevorsel.be
Plaspunt
Gratis plaspunten zijn locaties zoals openbare gebouwen, horecazaken en andere ondernemingen waar je zonder aankoopverplichting naar het toilet kunt gaan. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de dringende nood van onder andere oudere mensen, zwangere vrouwen of mensen met een aandoening of een beperking. Je herkent de punten aan de sticker op de deur of raam van de deelnemende zaak. Bij een gratis plaspunt mag je tijdens de openingsuren binnengaan voor een toiletbezoek.
Wil je graag jouw onderneming vermeld zien als plaspunt op de website van het lokaal bestuur? Neem dan zeker een kijkje op de website.
Meer info
Dienst lokale economie
economie@rijkevorsel.be
Bewakingscamera’s
Wens je bewakingscamera’s te plaatsen, dan moeten die voldoen aan de voorschriften van de camerawet. Deze wet legt jou, als bezitter van bewakingscamera’s, op om:
- jouw bewakingscamera’s aan te geven
- een register van de beeldverwerkingsactiviteiten bij te houden (moet jaarlijks gevalideerd worden!)
- een pictogram aan te brengen aan de ingang van de bewaakte plaats
Meer informatie hierover vind je terug op de website.
Meer info
Dienst veiligheid
veiligheid@rijkevorsel.be
Unisono – Muziek op de werkvloer
Muziek omringt ons dag in dag uit en vergezelt ons overal waar we komen en gaan – ook in bedrijven. Auteurs bezitten auteursrechten op hun creaties. Uitvoerende kunstenaars en producenten beschikken over naburige rechten op de muziekopname.
De licentie geldt voor muziek:
- op de werkvloer en in de eetruimtes waar alleen personeel komt
- op personeelsfeesten
- aan de telefoon (wachtmuziek)
- op jouw websites
Voor het gebruik van muziek in ruimtes enkel toegankelijk voor personeel gelden sinds 1 januari 2018 voor de naburige rechten nieuwe regels, vastgelegd in drie Koninklijke Besluiten (KB van 17 december 2017 - KB van 8 juli 2018 - KB van 17 mei 2019).
Dien hier je aanvraag in om je in regel te stellen.
KLEINHANDEL
Openingsuren en wekelijkse rustdag
Kleinhandel is onderworpen aan een wetgeving die sluitingsuren en een wekelijkse rustdag oplegt. Op dit algemeen principe zijn er uitzonderingen. Diensten zoals horeca, kappers, ... zijn niet onderworpen aan deze wetgeving.
Onder een wekelijkse rustdag verstaat men een ononderbroken periode van 24 uur, beginnend op zondag om 5.00 uur of om 13.00 uur en eindigend op de volgende dag op hetzelfde uur.
Een handelaar mag een andere dag dan zondag kiezen als wekelijkse rustdag. In dat geval moet hij de wekelijkse rustdag en het aanvangsuur duidelijk en leesbaar uithangen. Op vraag van een handelaar of op eigen initiatief kan het college van burgemeester en schepenen 15 afwijkingen per jaar toestaan die gelden voor het ganse grondgebied.
De aanvragen voor het komende jaar dienen vóór 15 november per mail bezorgd te worden aan de dienst lokale economie. De toegestane afwijkingen vind je hier terug.
Handelaars moeten zich ook houden aan de wettelijke openingsuren. De meeste winkels (die gewoon overdag open zijn) moeten volgende sluitingsuren respecteren:
- voor 5.00 uur en na 20.00 uur
- voor 5.00 uur en na 21.00 uur op vrijdag en de werkdagen die aan een wettelijke feestdag voorafgaan. Als de wettelijke feestdag een maandag is, dan mag de winkel de zaterdag daarvoor tot 21.00 uur openblijven.
Uitzondering: nachtwinkels
Voor de nachtwinkels (nightshops) liggen de sluitingsuren tussen 7.00 uur en 18.00 uur.
Er gelden drie voorwaarden om een nachtwinkel te mogen uitbaten:
- de nettoverkoopoppervlakte mag niet meer dan 150 m² bedragen
- er mag geen andere activiteit worden uitgeoefend dan de verkoop van algemene voeding en huishoudartikelen
- de vermelding 'nachtwinkel' moet permanent en duidelijk uithangen
Meer info
Dienst lokale economie
economie@rijkevorsel.be
Unisono voor handelsondernemingen
Wil je muziek afspelen in jouw zaak? Dan heb je een licentie van Unisono nodig. Hoeveel je juist moet betalen, hangt af van het soort zaak dat je hebt en de grootte van de zaak. Met deze licentie mag je muziek uit het volledige repertoire vrij gebruiken.
Dien hier je aanvraag in om je in regel te stellen.
Meer info
Unisono
02 286 82 11
www.unisono.be
Kansspelen dagbladhandel
Heb je een dagbladhandel met een vergunning F2, dan mag je kansspelen als nevenactiviteit aanbieden.
Je kunt een vergunning voor maximaal vier wedtoestellen of informaticatoepassingen om weddenschappen aan te nemen aanvragen. Je vraag eerst een advies burgemeester aan dat je nodig hebt om een vergunning F2 bij de Kansspelcommissie te verkrijgen of te hernieuwen.
Het advies wordt binnen de twee maanden na het indienen van de aanvraag verleend, zo niet wordt de procedure verdergezet.
Hoe aanvragen?
- Vraag het advies van de burgemeester aan via het lokaal bestuur
- Vraag een vergunning F2 aan bij de kansspelcommissie. Voeg het advies van de burgemeester bij je aanvraag.
Meer info
Kansspelcommissie
02 504 00 40
ksc.cjh@gamingcommission.be
www.gamingcommission.be
HORECA
Startersbrochure horeca
Met de 'Horeca Startersbrochure' proberen we je wegwijs te maken in het kluwen van regels waaraan een horecaondernemer moet voldoen. De horeca kent namelijk heel wat specifieke regelingen zoals die voor voedselveiligheid, toegankelijkheid of de witte kassa.
Zo ben je vanaf de opstart van jouw zaak op alles voorbereid!
Drankvergunning
Vaste drankgelegenheid
Als uitbater van een vaste drankgelegenheid (bv. café, restaurant, cafetaria) heb je een drankvergunning nodig voor het schenken van alcoholhoudende dranken voor consumptie ter plaatse. Het gaat hier om gegiste dranken (bv. bier, wijn, mousserende wijn, ...) en sterke dranken (bv. gin, cognac, cocktails, ...). Deze vergunning is persoonsgebonden en kan niet worden overgedragen. Je vraagt een drankvergunning aan bij het lokaal bestuurwaar jouw zaak gelegen is.
Voor het verkrijgen van een drankvergunning moet je voldoen aan de moraliteitsvoorwaarden. De controle van de (door de federale overheid bepaalde) moraliteitsvoorwaarden gebeurt op basis van een uittreksel uit het strafregister (model 596.1). Dit attest moet aangeleverd worden door:
- de uitbater
- de eventuele zaakvoerder of zijn aangestelde
- de inwonende personen die in de uitbating kunnen deelnemen
Indien de uitbating in handen is van een vennootschap moeten alle medezaakvoerders een attest kunnen voorleggen. Dit attest moet niét aangeleverd worden als de aanvrager in Rijkevorsel woont.
Vraag de drankvergunning aan via het e-loket of bij de dienst lokale economie.
Na controle van de moraliteit (op basis van het uittreksel uit het strafregister) levert het lokaal bestuur de drankvergunning af.
Reizende drankgelegenheid
Als uitbater van een reizende drankgelegenheid (bijv. een tapwagen, een mobiele cocktailbar, een bar-boot, ...) heb je een drankvergunning nodig voor het schenken van alcohol voor consumptie ter plaatse. Het gaat daarbij om gegiste dranken (bijv. bier, wijn, mousserende wijn, ...) en sterke dranken (bijv. gin, cognac, cocktails, ...). Deze vergunning is persoonsgebonden en kan niet worden overgedragen. Je vraagt een drankvergunning aan bij het lokaal bestuur van jouw woonplaats.
Voor het verkrijgen van een drankvergunning moet je voldoen aan de moraliteitsvoorwaarden. De controle van de (door de federale overheid bepaalde) moraliteitsvoorwaarden gebeurt op basis van een uittreksel uit het strafregister (model 596.1). Dit attest moet aangeleverd worden door:
- de uitbater
- de eventuele zaakvoerder of zijn aangestelde
- de inwonende personen die in de uitbating kunnen deelnemen
Indien de uitbating in handen is van een vennootschap moeten alle medezaakvoerders een attest kunnen voorleggen. Dit attest moet niét aangeleverd worden als de aanvrager in Rijkevorsel woont.
Vraag de drankvergunning aan via het e-loket of bij de dienst lokale economie.
Na controle van de moraliteit (op basis van het uittreksel uit het strafregister) levert het lokaal bestuur de drankvergunning af.
Meer info
Dienst lokale economie
economie@rijkevorsel.be
Vergunning terrassen en uitstallingen
Het openbaar domein is eigendom van de gemeente Rijkevorsel. Inname van deze eigendom moet steeds gepaard gaan met een gemotiveerde aanvraag én een goedkeuring van burgemeester en schepenen.
Meer info
Dienst lokale economie
economie@rijkevorsel.be
Horeca pop-ups
Een pop-up horecazaak kan een creatieve dynamiek en een nieuwe betekenis geven aan een plek of buurt. Om de realisatie van dergelijke initiatieven makkelijker te maken en te stroomlijnen, heeft het lokaal bestuur van Rijkevorsel een pop-up reglement opgesteld.
Hierin vind je naast de voorwaarden en richtlijnen ook de procedure terug die je moet volgen om een horeca pop-up te mogen uitbaten op het grondgebied van Rijkevorsel.
Meer info
Dienst lokale economie
economie@rijkevorsel.be
Toelating Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Horecazaken (ook ambulante handelaars) die voedsel verschaffen dienen zich in regel te stellen met het FAVV. De gemeente controleert of deze toelatingen conform zijn en verstrekt werden.
Een aanvraag om een toelating van het FAVV te verkrijgen, doe je hier.
Meer info
FAVV
02 211 82 11
favv-afsca.be
Unisono voor cafés, restaurants, snackbars, frietkramen, ...
Wil je muziek afspelen in jouw zaak? Dan heb je een licentie van Unisono nodig. Hoeveel je juist moet betalen, hangt af van het soort zaak dat je hebt en de grootte van de zaak. Met deze licentie mag je muziek uit het volledige repertoire vrij gebruiken.
Heb je enkel een licentie voor jouw audiosysteem maar wil je al dan niet tijdelijk een tv plaatsen? Dan moet je jouw licentie (tijdelijk) uitbreiden met een audiovisueel toestel.
Controleer snel en eenvoudig via MyUnisono of jouw toestel al gedekt wordt via je huidige licentie: Mijn aangiften > Contracten > Bekijken.
Doe je aanvraag via deze link om je in regel te stellen.
Meer info
Unisono
02 286 82 11
www.unisono.be
Kansspelen café
Wil je graag een kansspelinrichting plaatsen in jouw horecazaak, dan moet je in het bezit zijn van een vergunning C, afgeleverd door de Kansspelcommissie. Je mag maximaal twee kansspelen plaatsen.
Klik hier voor belangrijke informatie over de vergunning en de voorwaarden.
De te gebruiken aanvraagformulieren kun je terugvinden op de website van de Kansspelcommissie.
Meer info
Kansspelcommissie
02 504 00 40
ksc.cjh@gamingcommission.be
www.gamingcommission.be