- Home
- Wolven in de Noorderkempen
Wolven in de Noorderkempen
Eind 2023 bevestigde het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek dat een tweede wolf zich gevestigd heeft in het territorium Noorderkempen waar ook Rijkevorsel onder valt.
Veel mensen hebben schrik van wolven. Dat is echter nergens voor nodig. Wolven zijn mensenschuw en mijden dus liefst plaatsen waar de mens komt. Als houder van (klein)vee raden we wel aan om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.
Wat moet ik doen als ik een wolf zie?
- Blijf rustig en houd afstand. Wolven zijn mensenschuw en zullen daarom steeds drukke plaatsen vermijden.
- Als de wolf niet zelf vertrekt, jaag hem dan weg. Maak jezelf groot en dreigend: roep hard, klap in je handen, maak grote bewegingen met je armen, ...
- Houd je hond aan de leiband als je in Rijkevorsels bos- of landbouwgebied gaat wandelen. Wolven mijden mensen, maar beschouwen honden als indringers. Hou dus steeds je hond dichtbij.
- Voeder de wolf niet! Dat verstoort hun bioritme en maakt hen afhankelijk van de mens.
- Maak, indien mogelijk, een duidelijke foto of filmpje. Je kunt een wolfmelding doen op www.waarnemingen.be. Vaak worden wolven verward met andere hondachtige soorten. Als je een filmpje instuurt, zullen specialisten naar je melding kijken en je laten weten of het daadwerkelijk om een wolf gaat.
Ik houd (kleine) landbouwdieren. Wat kan ik doen?
- Onbeschermd vee is een makkelijke prooi voor een wolf. Met een goede omheining kun je al veel oplossen. Voorzie daarom zeker wolfwerende rastering om je vee te beschermen. De Vlaamse overheid biedt gedeeltelijke financiële hulp om omheiningen te plaatsen. Heb je meer advies nodig? Dan kun je gratis terecht bij Wolf Fencing Team Belgium. Meer informatie over de geschikte omheining vind je op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos.
- Heb je paarden of rundvee? Dan moet je minder vrezen voor de wolf. De wolf is op zoek naar alleenstaande, kwetsbare dieren. Paarden en rundvee in groep zijn dus minder interessant. Mocht er een paard of koe alleen in een wei staan, dan is er wel risico aan verbonden. Ook hier kan je ervoor opteren om een wolfwerende omheining te plaatsen.
Wat bij schade?
Heb je schade opgelopen die mogelijk door een wolf werd aangericht? Dan kun je die schade melden en een compensatie aanvragen via de Natuurinspectie of op 03 224 62 48. Een deskundige komt langs om de schade vast te stellen en de oorzaak te onderzoeken. Als blijkt dat de schade effectief is aangericht door een wolf, dan heb je recht op een schadevergoeding. Het is belangrijk dat je hier een online melding maakt binnen 48 uur.
Meer info
Meer info over de wolf - inzake waarnemingen, preventiemaatregelen en schadeclaims - kun je terugvinden op de website van het Agentschap Natuur en Bos en in de informatiefolder onderaan deze pagina.