- Home
- Leven en welzijn
- Levensloop
- Huwen en samenwonen
- Huwelijksplechtigheid
Huwelijksplechtigheid
De huwelijksvoltrekking vindt plaats in de gemeente waar de huwelijksaangifte is gebeurd, ten vroegste veertien dagen en ten laatste zes maanden na die aangifte.
In de gemeente Rijkevorsel kan er gehuwd worden van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Er vinden geen huwelijken plaats op andere tijdstippen, op een zondag, wettelijke feestdag of brugdag. Huwelijken worden aansluitend ingepland en duren ongeveer 15 minuten.
In Rijkevorsel is het de burgemeester (ambtenaar van de burgerlijke stand) die het huwelijk voltrekt. Toekomstige trouwers hebben de mogelijkheid geen, één, twee, drie of maximum vier getuigen aan te duiden om aanwezig te zijn bij hun huwelijksvoltrekking en de huwelijksakte mee te ondertekenen. Een getuige moet minstens 18 jaar zijn en hoeft geen bloedverwant te zijn.
De ambtenaar van de burgerlijke stand leest een aantal artikels over de rechten en plichten van echtgenoten voor uit het burgerlijke wetboek. Van deze rechten en plichten kunnen de echtgenoten niet afwijken, ook niet bij een huwelijkscontract.
De wederzijdse rechten en plichten zijn onder andere:
- samenwonen
- trouw
- hulp en bijstand
- …
Daarna vraagt de ambtenaar aan de trouwers of zij elkaar tot echtgenoot wensen te nemen. Zodra beide echtgenoten toegestemd hebben, verklaart de ambtenaar van de burgerlijke stand de trouwers in naam van de wet door het huwelijk verbonden.
De ambtenaar maakt dadelijk de huwelijksakte op. Deze akte wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand en geldt als bewijs van de huwelijksvoltrekking.
De gehuwden krijgen een trouwboekje, waarin later bijvoorbeeld de kinderen worden ingeschreven en eventueel de parochie waar het kerkelijke huwelijk wordt ingezegend.
Voor meer inlichtingen over huwelijksformaliteiten kun je een afspraak maken met de dienst burgerlijke stand of een notaris.