- Home
- Vanaf 1 juli verplichting op elektronische betalingen
Vanaf 1 juli verplichting op elektronische betalingen
Nieuwsbrief lokale economie - juni 2022
Een nieuwe wet verplicht Belgische handelaars om vanaf 1 juli 2022 elektronische betalingen te aanvaarden in hun zaak. Deze hervorming zal een aanpassing vereisen als je momenteel enkel cash aanvaardt in je zaak. Maar je hebt er alles bij te winnen, want elektronische betalingen bieden heel wat voordelen!
Deze nieuwe wettelijke verplichting geldt voor alle Belgische bedrijven: klein en groot, retail, horeca, … Zowel de vrije beroepen als alle personen, verenigingen of administraties die economische activiteiten verrichten, vallen hier onder.
De wet gaat in op 1 juli 2022, maar je krijgt een jaar de tijd om je aan te passen. Bovendien mag je zelf kiezen welke elektronische betaaloplossing je wil gebruiken, op maat van jouw budget en behoeftes.
Waarom komt deze wet er?
Met de nieuwe wet wil de overheid niet alleen de fraude verder aanpakken, maar ook inspelen op de nieuwe verwachtingen van consumenten. Uit onderzoek blijkt immers dat 89 % van de Belgen het liefst elektronisch wil betalen, met de kaart, via smartphone of een wearable. In 2021 betaalden 5,5 miljoen Belgen mobiel.
De vijf troeven van elektronisch betalen
Voor de overheid leidt elektronisch betalen tot minder fraude. Klanten verkiezen elektronisch betalen. Maar welke voordelen houdt elektronisch betalen in voor jou als handelaar?
1. Hogere inkomsten
- Twee op drie Belgen hebben tegenwoordig weinig tot geen cash meer op zak. Dat kan tot frustraties leiden wanneer zij aan de kassa ontdekken dat ze niet elektronisch kunnen betalen. Die klanten zullen niet snel terugkomen, of erger nog: andere potentiële klanten afschrikken met een negatieve review.
- Elektronisch betalen gaat daarentegen snel en makkelijk. Dat is niet alleen klantvriendelijker, het verhoogt ook de inkomsten. Klanten denken immers minder na over het bedrag dat ze uitgeven, wat impulsaankopen bevordert.
2. Veiligheid
- Gedaan met grote sommen geld in je zaak te bewaren of naar de bank te brengen. Met elektronische betalingen beperk je de veiligheidsrisico’s van cash geld.
3. Minder administratie
- Elektronische betaaloplossingen bezorgen je op het einde van de dag een handig overzicht van al je aanvaarde elektronische betalingen. Dat kan rechtstreeks in je boekhouding. Een aanzienlijke tijdsbeparing!
4. Goedkoper dan cash
- Handelaars die nog niet met elektronische betalingen werken, vergeten vaak dat cash ook geld kost. Het Prijsobservatorium rekende het voor jou uit: een elektronische betaling kost een handelaar gemiddeld tussen de 11 en de 23 cent. Een cashbetaling maar liefst 29 cent!
5. Fiscaal aftrekbaar
- Betaalterminals zijn tot slot nog tot eind 2022 voor 125 procent fiscaal aftrekbaar.