- Home
- Herbruikbaar cateringmateriaal
Herbruikbaar cateringmateriaal
In elke gemeente, dus ook in Rijkevorsel, worden jaarlijks tal van jeugdevenementen, sportwedstrijden, braderieën of stadsfeesten, cultuur- en kerstmarkten en fuiven georganiseerd. Het groeiend fenomeen van publieke activiteiten en evenementen brengt op positieve wijze veel mensen bij elkaar, maar zorgt ook voor veel milieudruk.
Studies rond eet- en drinkgerei op evenementen tonen aan dat herbruikbare bekers beter zijn voor het milieu vanaf gemiddeld tien gebruikscycli. Naast een lagere milieu-impact, minder afval en propere terreinen, zorgen herbruikbare recipiënten ook voor minder zwerfvuil rond het event.
Wetgeving
Vanaf 15 juni 2023 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, met uitzondering van petflessen en blikjes als de eventorganisator daarvoor in een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95% van die eenmalige recipiënten gescheiden wordt ingezameld voor recyclage.
Vanaf 1 januari 2025 komt er een volledig verbod op het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen.
Bij het gebruik van herbruikbare recipiënten en herbruikbaar cateringmateriaal, met uitzondering van recipiënten uit glas en porselein, is het verplicht om in een systeem te voorzien dat garandeert dat minstens 90 % van deze recipiënten en dit cateringmateriaal wordt ingezameld voor hergebruik. Bij evenementen is dit de verantwoordelijkheid van de eventorganisator.
Voor meer informatie en de nieuwste updates kan je de website van OVAM raadplegen.
In Rijkevorsel is het gebruik van glas of porselein enkel toegestaan bij evenementen tot 500 personen.
Tips
Reduceer het verpakkingsafval van dranken:
- Ga voor groot: tap bier, wijn en cocktails van het vat, schenk frisdrank uit grote in plaats van kleine flesjes.
- Gebruik retourflessen in plaats van wegwerpflessen.
- Vermijd verpakkingen voor water: plaats drinkwaterfonteinen en tap leidingwater.
- Kies voor glas en porselein. Als dat niet kan, gebruik dan herbruikbare bekers uit kunststof.
Reduceer het verpakkingsafval van voeding:
- Vermijd of verbied wegwerpmaterialen zoals plastic bordjes en bestek, aluminium of PS bakjes, papieren wikkels of dozen.
- Gebruik geen kleinverpakkingen voor sauzen, suiker, melk en zout.
- Verplicht of promoot eetbare verpakkingen of fingerfood: ijs op een hoorntje, croque monsieur uit het vuistje, vis of vlees op een broodje, slaatjes uit een koolblad.
- Kies voor herbruikbaar cateringmateriaal uit porselein of glas en voor metalen bestek. Als dat onmogelijk is, kies dan voor kunststof.
Vermijd voedselverspilling door op voorhand een goede inschatting van het verbruik te maken. Hou jaarlijks de voedselverliesposten bij en stem de inschatting hier op af. Heb je toch nog overschotten?
- Verkoop nog eetbare overschotten aan de bezoekers tegen een verminderde prijs.
- Je kunt ze natuurlijk ook schenken aan een sociale instellingen in de buurt zoals een rusthuis of een daklozencentrum. Spreek op voorhand af met dit centrum.
- Niet herbruikbare of vervallen overschotten moet je correct inzamelen. Hoe je dat doet, vind je via deze link.
Op de website van OVAM vind je meer tips en voorbeelden van duurzame evenementen. Verder kan je daar ook handige documenten en sjablonen vinden.
Waarborgsysteem
Vraag een waarborg voor herbruikbare bekers maar ook voor wegwerpbekers, petflesjes en blikjes. Deze producten bestaan namelijk uit waardevolle materialen. Grondstoffen worden schaars en daarom duurder. Door ze te hergebruiken, of -als dit niet mogelijk is- te recycleren, blijven ze langer beschikbaar in de economie.
Voorzie voldoende inruilpunten voor lege bekers/flesjes. Dan kan aan de bar, de kassa of een aparte plek. Plaats voldoende geïnformeerde medewerkers aan de uitgang om bezoekers hun laatste beker/flesje te laten inleveren vooraleer ze het terrein verlaten. Zo wordt de inzameling verzekerd en blijft het terrein netjes.
Er zijn verschillende waarborgsystemen mogelijk:
- Waarborg (cash/ cashless)
Reken een extra bedrag aan per verkocht recipiënt (beker, bord, schaaltje, kom,…). De cateringmaterialen hebben bijgevolg een geldwaarde. Een extra verantwoordelijke kan nodig zijn om de voorraad lege verpakkingen backsite te bewaken. Aandacht voor fraude onder medewerkers is eveneens een aandachtspunt.
- Ecocoin
Werken met een ecocoin gaat als volgt: Bij het betreden van het evenement krijgt elke bezoeker een jeton. Deze wordt afgegeven bij betaling van het eerste drankje. Een volgende consumptie wordt pas verkregen bij inlevering van een lege beker/ flesje/ maaltijdbox. Bij verlies van beker/flesje/maaltijdbox, kan een nieuwe ecocoin worden aangekocht aan x€, of kan een achtergelaten recipiënt opgeraapt en ingeruild worden. Het voordeel van de ecocoin is dat het geen geldwaarde heeft, waardoor dit terugbrengsysteem minder fraudegevoelig is.
- Beloningssysteem (drankbon, korting, beleving,…)
Geef een gratis drankbon of korting wanneer x aantal bekers, flesjes of maaltijdboxen teruggebracht worden.
Handige documenten en sjablonen
- Handleiding herbruikbare bekers (pdf)
- Stappenplan herbruikbare bekers per type event (pdf)
- Kostensimulatie herbruikbare bekers (xls)
- Voorbeeld rapportering 95 % inzameling cateringmateriaal (pdf)
Bron: ovam.vlaanderen.be