- Home
- Volmacht en verontschuldiging
Volmacht en verontschuldiging
Via het e-loket is het mogelijk om een ingevuld volmachtformulier te downloaden. Dit volmachtformulier kan vervolgens worden bezorgd aan de persoon die in jouw plaats kan gaan stemmen op 13 oktober.
------------------------------------------------------------
Ik kan niet gaan stemmen op de dag van de verkiezingen:
Voorwaarden
De kiezer die niet zelf gaat stemmen, is de volmachtgever. De kiezer die gaat stemmen in de plaats van de volmachtgever, is de volmachtkrijger.
Een volmacht geldt voor alle verkiezingen waarvoor de volmachtgever uitgenodigd is. De volmachtkrijger moet dus stemrecht hebben voor minstens dezelfde verkiezingen als die waarvoor de volmachtgever stemrecht heeft.
De volmachtkrijger mag slechts één volmacht aanvaarden.
Er zijn twee documenten nodig om een volmacht te geven:
- het volmachtformulier A95 waarmee de volmachtgever een volmacht geeft aan de volmachtkrijger. Beide personen moeten het volmachtformulier ondertekenen.
- een attest dat bewijst dat de volmachtgever niet zelf naar het stemlokaal kan gaan. Welk attest dat is, hangt af van de reden waarom de kiezer een volmacht geeft. Dat attest moet bij het volmachtformulier gevoegd worden.
De volmacht met een verklaring op erewoord is afgeschaft. Dit werd gebruikt wanneer een kiezer geen bewijsstukken kon voorleggen dat die in het buitenland zat. De verklaring op erewoord kan vanaf de eerstvolgende lokale verkiezingen niet meer gebruikt worden om een volmacht te geven. De enige mogelijkheid die het Kiesdecreet vermeldt, is het voorleggen van bewijsstukken.
Ik kan niet gaan stemmen op de dag van de verkiezingen. Ik wens een volmacht te geven.
Op voorwaarde dat je een geldige reden hebt om zelf niet aan de verkiezingen deel te nemen, kun je een volmacht aan een andere kiezer geven. Met een andere kiezer wordt bedoeld een kiezer die op dezelfde kandidaten kan stemmen als een kiezer die de volmacht geeft. Een kiezer kan slechts één volmacht krijgen.
Redenen
De volgende kiezers kunnen een andere kiezer machtigen om in hun naam te stemmen:
- De kiezer die wegens medische reden niet in staat is om zich naar het stembureau te begeven of er naartoe gevoerd te worden:
- De kiezer voegt dan een medisch attest bij de volmacht. Een arts die zelf kandidaat is, mag geen attest geven.
- De kiezer die om beroepsredenen:
- in het buitenland is opgehouden, alsook de leden van zijn gezin die bij hem verblijven.
- op de dag van de stemming in België is, maar in de onmogelijkheid verkeert zich in het stembureau te melden.
- De kiezer voegt dan bij de volmacht een attest van de werkgever met de bevestiging dat die op 13 oktober 2024 om beroeps- of dienstredenen niet kan gaan stemmen.
- De kiezer die het beroep uitoefent van schipper, marktkramer of kermisreiziger:
- De kiezer voegt dan bij de volmacht een attest waaruit de uitoefening van het beroep blijkt. De dienst burgerzaken van de gemeente waar de kiezer in het bevolkingsregister is ingeschreven, levert het attest (formulier A96b) af. Dit kan ook aangevraagd worden via het e-loket. Ook de leden van het gezin die met de kiezer samenwonen, kunnen op basis van dat attest een volmacht geven.
- De kiezer die een activiteit als zelfstandige uitoefent en zich wegens die activiteit niet in het stembureau kan melden:
- De kiezer voegt dan bij de volmacht een attest met vermelding van de ondernemingsnummer en de de bevestiging dat die op 13 oktober 2024 om beroepsredenen niet kan gaan stemmen.
- De kiezer die op de dag van de stemming, ten gevolge van een rechterlijke maatregel, in een toestand van vrijheidsberoving verkeert.
- De kiezer voegt dan bij de volmacht een attest van de directie van de inrichting waar die zich bevindt.
- De kiezer die, wegens zijn deelname aan een activiteit naar aanleiding van zijn vrijheid om zijn godsdienst te belijden of zijn overtuiging tot uiting te brengen, in de onmogelijkheid verkeert zich in het stembureau te melden.
- De kiezer voegt dan bij de volmacht een attest van de religieuze overheid met de bevestiging dat hij op 13 oktober 2024 niet kan gaan stemmen.
- De student die zich, om studieredenen, in de onmogelijkheid bevindt zich in het stembureau te melden.
- De kiezer voegt dan bij de volmacht een attest van de directie van de instelling waar die studeert.
- De kiezer die, om andere dan de voormelde redenen, op de dag van de stemming van zijn woonplaats afwezig is wegens een tijdelijk verblijf in het buitenland en zich bijgevolg in de onmogelijkheid bevindt om zich in het stembureau te melden.
- De kiezer voegt dan bij de volmacht een attest van de dienst burgerzaken waarmee deze de onmogelijkheid om op 13 oktober 2024 naar het stemlokaal te gaan vaststelt. De kiezer vraagt dat attest (formulier A96a) aan bij de dienst burgerzaken of via het e-loket en voegt bij de aanvraag de nodige bewijsstukken. Deze bewijsstukken kunnen bijvoorbeeld zijn: een reservatie bij een reisbureau, een kopie van een hotelvoucher, een kopie van een vliegtuigticket, een bewijs van boeking of een reservatie van een hotel of kampplaats via internet, ...
Let op: voor redenen 3 en 8 dien je een afspraak te maken bij de dienst burgerzaken of het attest op te vragen via het e-loket. Voor alle overige redenen, print je het volmachtformulier af, vul je dit in en geef je het op de dag van de verkiezingen mee met de bewijsstukken aan de volmachtkrijger.
Het volmachtformulier wordt door de volmachtgever en de volmachtkrijger ondertekend.
Formulieren
Het formulier A95 dat je nodig hebt om een volmacht aan iemand te geven, vind je terug op de website van de Vlaamse Overheid.
Procedure
Volmachtkrijgers kunnen geen volmacht uitoefenen als ze enkel een digitale uitnodigingsbrief op het scherm van een smartphone tonen aan het stembureau!
- Op de verkiezingsdag brengt de volmachtkrijger de volgende documenten mee naar het stembureau waar de volmachtgever moet stemmen:
- het ingevulde en ondertekende volmachtformulier A95
- de eigen identiteitskaart
- de eigen uitnodigingsbrief (de uitnodigingsbrief moet niet afgestempeld zijn met de datumstempel door het stembureau waar de volmachtkrijger zelf kan stemmen. Aangezien er geen stemplicht is, moet de volmachtkrijger niet eerst zelf gestemd hebben)
- de uitnodigingsbrief van de volmachtgever
- het attest dat bewijst dat de volmachtgever niet zelf kan gaan stemmen. De volmachtkrijger geeft het volmachtformulier en het attest af aan de voorzitter van het het stembureau.
- De volmachtkrijger kan de stem uitbrengen in de plaats van de volmachtgever.
- Het stembureau brengt de volgende zaken aan:
- een datumstempel op de uitnodigingsbrief van de volmachtgever
- de vermelding ‘heeft volmacht gekregen’ op de uitnodigingsbrief van de volmachtkrijger.
Ronselen van volmachten
Op het ronselen van volmachten staat een gevangenisstraf (van acht dagen tot een maand) en/of een geldboete.
Ik kan niet gaan stemmen op de dag van de verkiezingen. Ik wens geen volmacht te geven.
Voor het eerst is er geen opkomstplicht bij de lokale en provinciale verkiezingen. Er is dus sprake van stemrecht. Iedere Belg ouder dan 18 jaar – tenzij je stemrecht door een rechter werd ontnomen - mag dus zelf kiezen of hij/zij gaat stemmen of niet.