- Home
- Melden van wespennesten
Melden van hinderlijke wespennesten
Wespennesten zijn een jaarlijks terugkerende plaag. Ontdek je een wespennest in jouw tuin of op straat, dan kun je dit best melden bij de Hulpverleningszone Taxandria via het online meldingsformulier op de website www.HVZTaxandria.be. De brandweer zal dan één van de volgende dagen langskomen om het nest te verwijderen. Let wel, wanneer het nest niet te dicht bij menselijke activiteit ligt, dan kun je het best met rust laten en zal de brandweer dit ook ongemoeid laten.
Wespen, bijen of hommels
Het bestrijden van hinderlijke wespennesten is een taak van de brandweer. Het nest zal dan bespoten worden met een verdelgend product. Het wegnemen van een bijennest doet de brandweer echter niet, hiervoor doe je best beroep op een imker. Ook hommels worden niet bestreden, aangezien dit zeer nuttige insecten zijn, die doorgaans niet agressief zijn en aldus geen gevaar voor de bevolking betekenen. Hommels steken enkel indien ze aangevallen worden.
Wespen zijn aan de hand van een aantal kenmerken goed te onderscheiden van bijen en hommels. Wespen zijn altijd geel-zwart of geel-bruin en hebben de kenmerkende ‘wespentaille’. Bijen zijn ongeveer 1,5 cm lang, bruin-zwart, met een al dan niet gekleurd haardotje op of achter de kop. Hommels zijn groot, mollig, rondom behaard, met geel-oranje, zwarte en soms witte banden. Wespen worden ook wel eens verward met zweefvliegen, omdat ze sterk op elkaar lijken. Een zweefvlieg is nochtans goed te onderscheiden van een wesp aan de hand van hun vliegmethode: ze vliegen met korte stukjes om dan plots te stoppen en ter plaatse te zweven (vandaar ook de naam zweefvlieg).
Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar is een invasieve wespensoort die oorspronkelijk uit Azië komt. Sinds enkele jaren is deze soort ook in België aanwezig en breidt ze zich geleidelijk uit. De Aziatische hoornaar vormt een bedreiging voor onze inheemse biodiversiteit, vooral voor honingbijen en andere bestuivers.
Zijn ze gevaarlijk?
Voor mensen is de Aziatische hoornaar meestal niet gevaarlijk zolang je het nest niet verstoort. Hun steek kan pijnlijk zijn en bij allergische personen een ernstige reactie veroorzaken, net zoals bij andere wespen. Voor bijen en andere bestuivers vormt de Aziatische hoornaar wel een groot gevaar, aangezien ze actief op hen jaagt.
Wat moet ik doen bij de waarneming van een nest?
- Blijf op afstand: benader een nest nooit zelf. De Aziatische hoornaar kan agressief reageren als het nest wordt verstoord.
- Meld het nest via Vespa-Watch. Dit is het Vlaams meldpunt dat controleert of het effectief om een nest Aziatische hoornaars gaat.
- Is het een storend wespennest? Vraag dan de verdelging aan bij de brandweer of een erkend bestrijder.
Melden van een nest
Wanneer wordt de melding behandeld?
Het bestrijden van wespennesten wordt als een niet-dringende interventie behandeld. De brandweerposten van de Hulpverleningszone Taxandria plannen daarom één of meerdere wespenrondes per week. Het is moeilijk om hier vooraf individuele afspraken over te maken, vermits dit afhankelijk is van de hoeveelheid en spreiding van de oproepen, maar ook van meer dringende interventies. Daarom vraagt de brandweer je om het meldingsformulier zo volledig en zo gedetailleerd mogelijk in te vullen, zodat zij eventueel ook tijdens jouw afwezigheid het wespennest kunnen bestrijden. Gaat het om een nest van de Aziatische hoornaar, geef dit dan duidelijk aan in het meldingsformulier.
In Rijkevorsel worden de wespennesten bestreden op maandag, woensdag of vrijdag.
Dringende melding van een wespennest
Als er direct gevaar is voor mens en dier (vb. een wespennest in de omgeving van spelende kinderen of in een slaapkamer, ...) dan kun je het noodnummer 112 contacteren en dan komt de brandweer zo snel mogelijk.
Kostprijs
In de Hulpverleningszone Taxandria is de bestrijding van wespennesten gratis. Dit vraagt echter wel wat inspanningen van onze brandweer. Er wordt dan ook gevraagd om correct om te gaan met de meldingen. Gaat het om een nest van de Aziatische hoornaar en de brandweer kan het nest niet bestrijden, dan moet je een erkend bestrijder inschakelen. Mogelijks kun je hiervoor een tussenkomst verkrijgen via het lokaal bestuur: neem voor meer info contact op via milieu@rijkevorsel.be.