Print

Het verplicht conformiteitsattest als kwaliteitslabel voor huurwoningen

Nieuwsbericht 19 december 2024

Het lokaal bestuur Rijkevorsel zet in op een verbeterde woonkwaliteit. Om huurders te beschermen en de woonkwaliteitsnormen te kunnen bewaken, werd vanaf 1 januari 2023 dan ook het conformiteitsattest voor huurwoningen verplicht. Deze verplichting werd gefaseerd ingevoerd en vanaf 1 januari 2025 gaat de volgende fase van start.

Concreet betekent dit dat in onze gemeente vanaf 1 januari 2025 alle huurwoningen met kadastraal bouwjaar 2000 en ouder, waarvoor een nieuw huurcontract wordt afgesloten, over een conformiteitsattest moeten beschikken.

Wat is een conformiteitsattest?

Een conformiteitsattest is een officieel document dat bevestigt dat de wooneenheid voldoet aan de Vlaamse minimale veiligheids- en kwaliteitsnormen. Het attest kun je aanvragen bij de dienst omgeving of via het e-loket.

Vervolgens komt er een woningonderzoeker van IOK, aangesteld door de burgemeester, ter plaatse. Deze onderzoeker gaat aan de hand van een door de minister vastgelegd technisch verslag na of een wooneenheid conform, veilig en gezond is volgens de normen van de Vlaamse Codex Wonen. Je kunt deze normen raadplegen via de website www.wonenvlaanderen.be/woningkwaliteit.

Als jouw woning de minimumnormen behaalt, wordt het attest afgeleverd. Het attest geeft ook aan hoeveel personen maximaal de wooneenheid mogen bewonen.

Bij eventuele renovatiewerken kun je als verhuurder mogelijk ook aanspraak maken op een Vlaamse premie. Meer informatie hierover vind je terug op de website vlaanderen.be/mijn-verbouwpremie of via duurzaamheid@rijkevorsel.be.

Hoelang is een conformiteitsattest geldig?

Het attest blijft in de meeste gevallen tien jaar geldig. In geval van gebreken is er natuurlijk een snellere opvolging gewenst en kan de geldigheidsduur van het attest beperkt worden tot vijf jaar. Zo kunnen we als gemeente kort op de bal spelen bij woningen met gebreken.

Hoeveel kost een conformiteitsattest?

De Vlaamse wetgeving rond het conformiteitsattest werd recent aangepast. Hierdoor wordt er niet langer een vaste prijs aangerekend per attest, maar worden de kosten per onderzoek dat eraan voorafgaat, aangerekend. Sinds 1 juni 2024 betaal je € 90 per onderzoek. Kijk dus zeker eerst de kwaliteitsnormen na vóór je een onderzoek aanvraagt. Zo vermijd je extra kosten.

Waarom is een conformiteitsattest ook voor verhuurders een pluspunt?

Als verhuurder kun je met een conformiteitsattest aan potentiële huurders tonen dat de wooneenheid voldoet aan alle gestelde eisen wat betreft sanitair, elektriciteit, stabiliteit, verluchting en verlichting. Het attest is bovendien een troef bij eventuele latere juridische procedures. Het attest is immers het bewijs dat de huurwooneenheid in orde was op het moment van het onderzoek. Je kunt ook op elk moment een nieuw conformiteitsonderzoek aanvragen, bijvoorbeeld bij de start van een nieuwe verhuring.

Levenskwaliteit

Met het verplicht conformiteitsattest stimuleren we eigenaars van een huurwoning om hun eigendom te verbeteren op vlak van woningkwaliteit. We belonen op die manier verhuurders die investeren in woningkwaliteit en we verduurzamen tegelijkertijd het patrimonium in Vlaanderen. Zo gaat er op de lange termijn ook minder energie verloren.

Als lokaal bestuur is het onze kerntaak om te investeren in de levenskwaliteit van onze inwoners. Met het verplicht conformiteitsattest zetten we daar volop op in. Een goede levenskwaliteit begint bij een goede woningkwaliteit.

Waar kan best op gelet worden voordat het conformiteitsattest wordt aangevraagd?

Alle info kun je raadplegen in de brochures:

Lees zeker de technische fiches goed na. Hierin worden de kwaliteitsvereisten nauwkeurig uitgelegd. Een fysiek exemplaar van de brochures kan na telefonisch contact opgehaald worden bij de dienst omgeving.

Wat als ik geen conformiteitsattest aanvraag?

Wordt er geen conformiteitsattest aangevraagd terwijl je dit wel moet hebben? Dan ontvang je jaarlijks een GAS-boete voor elk jaar waarin je geen attest kunt voorleggen.

Aanvraag via het e-loket

Het attest kun je online aanvragen via het e-loket:

Is de woning bewoond, maar kan de bewoner geen toegang verschaffen op het moment dat de woningonderzoeker van IOK langskomt, dan is het nodig om een door de bewoner getekend volmachtformulier te bezorgen. Dit kan via het e-mailadres omgeving@rijkevorsel.be.