Print

Meldpunt voor discriminatie op de huurmarkt

De zoektocht naar een huurwoning loopt niet altijd van een leien dakje. De woningmarkt staat vandaag meer dan ooit onder druk met een aanbod dat vele malen kleiner is dan de vraag.

Verhuurders hebben daarom de luxe om te kunnen kiezen uit vaak heel wat kandidaat-huurders. Want het klopt dat een verhuurder het recht heeft om te kiezen aan wie hij zijn woning verhuurt. Deze keuze moet echter gebaseerd zijn op objectieve factoren. Discriminatie mag daar dus nooit een rol in spelen.

Discriminatie?

Maar wanneer is er nu sprake van discriminatie? Dit is het geval wanneer je in een vergelijkbare situatie minder goed behandeld wordt door bijvoorbeeld je geslacht, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische origine, gezondheidstoestand of handicap.

Mensen achteruitstellen of zelfs uitsluiten op basis van dergelijke criteria is bij wet verboden in Vlaanderen. Dit wil niet zeggen dat een private verhuurder niet mag nagaan of de kandidaat-huurder in staat is om de maandelijkse huur te betalen. Integendeel.

Natuurlijk, als verhuurder besef je niet altijd dat je mogelijk discrimineert. En als huurder weet je misschien niet goed welke informatie uw toekomstige verhuurder of het immokantoor van jou mag vragen.

Meldpunt

Word je als huurder geweigerd en twijfel je of alles wel correct verlopen is? Was je getuige van discriminatie? Dan kan je een melding van discriminatie doorgeven. Je kunt dit heel eenvoudig online doorgeven of bellen naar het (gratis) telefoonnummer 0800 12 800.

Meer info

Sociale dienst
Prinsenpad 27 – 2310 Rijkevorsel
03 340 39 65
socialedienst@rijkevorsel.be