- Home
- Het nieuwe gemeentehuis
Het nieuwe gemeentehuis
Het gemeentehuis, dat dateert van 1987, krijgt binnenkort een fikse renovatie. De renovatiewerken zijn gericht op het verduurzamen van het gebouw en het optimaliseren van de inrichting. Dit laatste moet bijdragen tot een verbeterde dienstverlening voor onze inwoners. De renovatiewerken starten begin mei en duren ongeveer twee jaar.
Diensten in het gerenoveerde gemeentehuis
De cluster beleving (vrijetijdsdiensten) zal in de kantoren in de Leo Pleysierbibliotheek blijven, maar alle andere administratieve diensten van het lokaal bestuur krijgen na de renovatie een plek in het vernieuwde gemeentehuis. Ook de sociale dienst verhuist in de toekomst van de OCMW-campus in het Prinsenpad naar het gemeentehuis. Verder is er uiteraard ook ruimte voor de politieke activiteiten. Het Heemkundig Museum blijft in het gemeenschapscentrum in Sint-Jozef en keert dus niet meer terug naar het gemeentehuis.
Functionele indeling
Het gebouw wordt op een logische wijze ingericht met oog voor polyvalent gebruik en optimale benutting van de beschikbare ruimte. Het gebouw draagt openheid en transparantie uit naar de bezoeker, maar is waar nodig ook afgestemd op de privacynoden.
Bezoekers betreden het gemeentehuis via een inkomsas, waar ruimte wordt voorzien voor doe-het-zelf-dienstverlening. Deze dienstverlening is ook beschikbaar buiten de openingsuren.
De centrale inkomhal met het infopunt voor bezoekers vormt de kern van het gebouw. Een open vide, een dubbelhoge beglaasde gevel en een breedwaaierende trap langs de gevel zorgen voor ruimtelijkheid. De ontwerpkeuzes dragen bij aan een vlotte geleiding van de bezoekers in de publiek toegankelijke zones.
De wachtruimte spreidt zich uit van de inkomhal tot de aansluitende vleugel rondom de gespreksruimten. Alle dienstverlening op afspraak vindt plaats in deze gespreksruimten die gescheiden zijn van de kantoren. Op die manier wordt de privacy van de burger verzekerd en tegelijkertijd kunnen personeelsleden zich beter concentreren.
Op de eerste verdieping zijn de raadzaal en een andere zaal toegankelijk voor het publiek in functie van de openbare vergaderingen van de gemeente- en OCMW-raad. Ook de huwelijken zullen daar plaatsvinden. Deze zone is vanuit de inkomhal bereikbaar via de statige trap langsheen de dubbelhoge raampartijen aan de voorgevel of via de nieuwe lift.
De overige delen van het gebouw worden ingericht als kantoorruimte met de nodige bijhorende voorzieningen (refter, archief, ...) en zijn niet toegankelijk voor bezoekers.
Buitenzijde en omgevingsaanleg
Ook de buitenzijde van het gebouw wordt aangepakt om meer transparantie naar binnen toe te creëren en om de isolatie te verbeteren.
Het ontwerp van het exterieur zorgt ervoor dat het gebouw en de groene omgeving elkaar wederzijds versterken. Ontwerpkeuzes (bijvoorbeeld keuzes met betrekking tot de kleuren, textuur en schaduwvorming op de gevel) zijn ingegeven vanuit een ambitie om de gevels zacht en genuanceerd in te passen in de groene omgeving. Ter hoogte van de inkomzone wordt daarop een uitzondering gemaakt, waar de gevel bestaat uit dubbelhoge glaspartijen en zo de openheid van het gemeentehuis benadrukt.
De kiosk blijft behouden. Aan de achterzijde van het gemeentehuis wordt een glooiende afdalende helling voorzien naar de kelderverdieping, zodat de kelder als volwaardige bouwlaag meer geïntegreerd wordt bij het functioneren van het gebouw. Daar bevindt zich de personeelsingang en een terras aansluitend op de refter.
De omgeving wordt heraangelegd met oog voor duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid, wat zich bijvoorbeeld weerspiegelt in de beplantingskeuzes en de waterhuishouding. Het ontwerp gaat ook uit van toegankelijkheid, mobiliteit en inbedding in de omgeving. Dat uit zich bijvoorbeeld in de weloverwogen padenstructuur.
Verduurzaming
Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt bij de renovatie van het gemeentehuis. Bij keuzes over materiaalgebruik, energiehuishouding, waterhuishouding en optimale ruimtebenutting wordt daarmee rekening gehouden.
Zo wordt de volledige gevel aangepakt in functie van degelijke isolatie. De gevelopbouw bestaat uit verschillende materialen, afgestemd op het onderhoud. Verwarmen gebeurt door middel van een BEO-veld, waarbij door boringen warmte onttrokken kan worden aan de bodem. In de zomer is de temperatuur van de bodem lager dan in het gebouw en werkt het systeem andersom om het gemeentehuis te koelen. Zonnewering moet in de zomer ook de warmte buiten houden.