Print

Duurzame projecten

 

Gezocht: Klimaatmakers

Droom jij van een gemeente waar veel gefietst wordt? Wil je werk maken van meer bomen en groen in je buurt? Heb je een passie voor duurzame, lokale voeding? Vraag je je af waarom zo weinig daken in Rijkevorsel zonnepanelen hebben? Wil jij mensen helpen overtuigen om hun woning te isoleren?

Heb je al ideeën? Voel je je enthousiasme borrelen? Wil jij samen met anderen aan de slag gaan met lokale klimaatuitdagingen? Dan ben JIJ een klimaatmaker.

Wat is een klimaatmaker? Klimaatmakers zijn geëngageerde burgers die meewerken aan lokale klimaatacties voor én door burgers in onze gemeente. Van kleine tot grote acties: iedereen die wil samenwerken om onze omgeving een beetje groener en mooier te maken, is welkom.

Hoe word je een klimaatmaker? Hoe kun je bijdragen?

1. Geef je mening en deel je idee

Er wordt veel gepraat en al veel gedaan rond het klimaat, ook in onze gemeente. Daarom zijn we benieuwd naar hoe jij tegenover klimaat staat! Waaraan denk jij wanneer het hierover gaat? Wat vind jij (al dan niet) belangrijk? Hoe ben jij hier (al dan niet) mee bezig? En waar of op welke manier kan jij en/of wil jij hieraan bijdragen? Laat het ons weten via ons digitaal particpatieplatform. Deel ook zeker je idee over hoe jij in jouw buurt/gemeente een positief verschil kan maken!

2. Inspiratiemomenten

Wil jij ook je steentje bijdragen om jouw straat, wijk of zelfs gemeente leefbaarder te maken, vandaag én morgen? Maar weet je niet hoe je daaraan begint? Of zit je vol ideeën die je graag met anderen deelt? Schrijf je dan in voor één van volgende inspiratiemomenten:

  • Inspiratiewandeling: Wandel op zondag 18 augustus om 14.00 uur drie à vier kilometer met ons mee langsheen inspirerende plekken en verken verschillende klimaatkansen! Het vertrekpunt is aan de gemeentelijke lagere school ‘De Wegwijzer’ (ingang via rode poort Hoogstraatsesteenweg).
  • Droomcafé: Kom langs op woensdag 18 september om 20.00 uur in het jeugdhuis De Wauwel om gezellig iets te drinken en een hapje te eten terwijl weerexpert en klimaatwetenschapper Samuel Helsen een boeiende lezing geeft over de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering én wat we samen kunnen doen om het tegen te gaan. Dit als opwarmer om daarna samen met de anderen een droombeeld te maken van hoe Rijkevorsel er in 2050 zal uitzien. Samen dromen over hoe we van Rijkevorsel een mooiere, gezondere en leefbaardere gemeente maken. Iedereen is welkom, neem dus zeker je buren, vrienden, familie of kinderen mee. Om 19.30 uur openen de deuren van jeugdhuis De Wauwel te Kruispad 2a - 2310 Rijkevorsel!

3. Workshops

Van autodelen tot straten vergroenen, van samentuinen tot zonnedelen, … Wij zijn benieuwd naar jouw ideeën voor meer klimaatacties in jouw buurt! Schrijf je in voor de workshops en maak samen met andere geëngageerde burgers het klimaat van morgen. Heb je een vorige Klimaatmakers-workshop gemist? Geen nood! Schrijf je in voor de volgende workshop.

Meer info

Meer informatie en inschrijven kan via ons digitaal particpatiplatform.

Niet zo digitaal aangelegd? Geen smartphone bij de hand? Of neem je liever fysiek contact met ons op? Geen probleem, contacteer de dienst duurzaamheid en zij staan klaar om jou te helpen!

Dienst duurzaamheid
03 340 00 73
duurzaamheid@rijkevorsel.be

 

Maak van jouw straat een tuinstraat

Woon jij in een doodlopende straat en droom jij van een groene straat? Heb je zin om samen met buren de handen uit de mouwen te steken? Stel jouw doodlopende straat dan kandidaat als tuinstraat.

Tuinstraten zijn straten waar buren samen aan de slag gaan om de straat te vergroenen en verblauwen. Denk aan geveltuinen aanleggen, voortuinen ontharden, plantvakken opfleuren, bomen planten, regenwatertonnen plaatsen… Ze doen dit niet alleen. Geselecteerde straten krijgen begeleiding en ondersteuning (advies groenexpert, gratis compost, plantpakket, buurtfeest…). Het project is een samenwerking tussen IOK, Commons Lab, Rijkevorsel en partnerorganisaties.

Zowel stedelijke als landelijke straten kunnen deelnemen. Zolang er in jouw doodlopende straat potentieel is voor meer groen, kan je je kandidaat stellen.

Waarom tuinstraten?

Heel wat straten en (voor)tuinen zijn erg verhard en hebben weinig groen. Hierdoor kan water niet goed infiltreren in de bodem én warmen onze steden en dorpskernen op. Samen kunnen we hier iets aan doen. Door onze (voor)tuinen en straten groener in te richten vermijden we wateroverlast,  maken we onze omgeving weerbaarder tegen warme zomerdagen en zorgen we voor meer biodiversiteit. 

Bovendien is een groene straat mooier en gezelliger, wat zorgt voor meer verbondenheid. Kortom: een fijne plek om samen met buren te vertoeven.

Meer inspiratie

Tijdens digitale infosessies in samenwerking met Velt geeft IOK je tips over hoe je zelf aan de slag kan gaan met jouw gevel of voortuin. Ze vertellen je ook meer over het tuinstratentraject. Kortom: een eerste stap op weg naar een tuinstraat.

De infosessies zijn gratis, maar er wordt gevraagd om je vooraf in te schrijven via www.kempen2030.be/tuinstraten/infosessies.

Enthousiast?

Spreek enkele buren aan over het project en stel jullie doodlopende straat voor 17 november 2024 kandidaat. Inschrijven kan via www.kempen2030.be/tuinstraten.

In de loop van mei 2024 krijg je een bericht of je straat al dan niet gekozen is.

Heb je nog vragen?

Kijk voor meer info op www.kempen2030.be/tuinstraten of mail via tuinstraten@iok.be.

Rijkevorsel neemt ook deel aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Doel is om van 21 maart tot 31 oktober zoveel mogelijk tegels te wippen in onze gemeente. Het project tuinstraten draagt hieraan bij. Kijk op www.vk-tegelwippen.be voor meer info.

 

Ontharding van Rijkevorsel

Iedereen heeft het in 2023 gemerkt. Voor de eerste keer ooit sinds het begin van de metingen in 1892, hebben we in september een hittegolf meegemaakt. Hoewel deze hoge temperaturen nog voor een leuke nazomer hebben gezorgd, mag het volledige plaatje niet uit het oog verloren worden. Extremen in het klimaat zoals droogteperiodes, hittegolven en extreme neerslag zijn het gevolg van klimaatverandering en brengen risico’s zoals droogte- en hittestress met zich mee. Het zijn deze veranderingen die zowel direct als indirect nadelig kunnen zijn voor mens en dier. Als gemeente trachten wij daarom tal van klimaatvriendelijke initiatieven door te voeren om de klimaatverandering op zichzelf en de effecten hiervan te verminderen.

Het aanpakken van de te hoge verhardingsgraad van Vlaanderen door Rijkevorsel te ontharden is één van deze maatregelen. Ontharden is het wegnemen van verharde oppervlaktes om meer regenwater in de bodem te laten doordringen. Met het verwijderen van verhardingen kunnen we droogte- en hittestress verminderen door beplantingen aan te brengen en water lokaal te laten infiltreren. Bijkomend wordt de beplanting ook gekozen met de klimaatbestendigheid, bijen, vlinders, vogels, ... in het achterhoofd. Momenteel staat de teller op 1626 m² ontharding op het openbare domein van Rijkevorsel. Bekijk hieronder het overzicht van onze onthardingsprojecten.

De Kapelberg

In juni 2023 heeft er een ontharding aan De Kapelberg te Achtel plaatsgevonden. Met een oppervlakte van 150 m² heeft de voormalige weg in asfalt plaatsgemaakt voor een begaanbare groenzone.


           Voor                            Na

De rotonde

Met de ontharding van de rotonde is er in september 2023 340 m² vrijgemaakt voor biodiversiteit en waterinfiltratie. De rotonde verbindt nog steeds de drie omliggende bushaltes, maar de hoeveelheid verharding is aanzienlijk verminderd. De nieuw aangelegde voetpaden zijn smaller, maar nog steeds toegankelijk.


           Voor                            Na

De Valk

In april 2023 is de voormalige parkeerzone aan het sportcentrum De Valk opgebroken. Deze zone met een oppervlakte van 322 m² is omgevormd tot een graszone.


           Voor                            Na

Gemeentelijke Lagere School De Wegwijzer

Tijdens de zomervakantie van 2023 heeft het lokaal bestuur de speelplaats van de Gemeentelijke Lagere School De Wegwijzer onder handen genomen. Met de werken hebben we ongeveer 30 % van de niet-overdekte speelplaats onthard, goed voor een oppervlakte van 652 m². De originele valbeveiligingszones in rubber werden vervangen en uitgebreid door zones in houtschors gecombineerd met bij- en kindvriendelijke aanplantingen. Om extra speelgenot en comfort te realiseren is er ook  een speelheuvel en boombank geïnstalleerd. Bijkomend zullen er nog extra boombanken en wilgenhutten geplaatst worden. Met het realiseren van deze klimaatvriendelijke speelplaats zetten wij onze schouders onder de strijd tegen de te hoge verhardingsgraad. Bovendien komt dit project de ontwikkeling van de kinderen en hun milieugedrag ten voordelen.

 

 
           Voor                            Na

Kerkomgeving centrum

In februari 2024 werd er 162 m² aan tegels opgebroken en opnieuw aangeplant rondom de kerk in het centrum. Voor de beplanting werd er gekozen voor bijenvriendelijke kruid- en struikgewassen. Bijkomend werd de beplanting zodanig gekozen om een esthetisch geheel te creëren tussen de kerk, de rotonde en de toekomstige omgevingsaanleg van het gemeentehuis.

 

           Voor                       Na

Gemeenteplein

Met de verhuis van het skateterrein wordt het gemeenteplein in de Bavelstraat nu niet meer gebruikt. Hier hebben we ruimte gemaakt voor een bloemrijk grasland. In totaal werd er in oktober 2024 528 m² verharding opgebroken en vergroend.

     

           Voor                                   Na