- Home
- Bouwen en wonen
- Leefomgeving en milieu
- Eikenprocessierupsen
Eikenprocessierupsen
Processierupsen vormen tijdens de warme maanden in het jaar een ware plaag. Ze vreten de eikenbomen kaal en zorgen voor jeukhinder bij de omwonenden en voorbijgangers.
Hoe herken je een eikenprocessierups?
Eikenprocessierupsen trekken ’in processie‘ naar de bladeren van de boom. Het zijn vooral eikenbomen (inlandse, maar soms ook Amerikaanse) die hun voorkeur genieten. Rond half mei, krijgen de rupsen hun microscopisch kleine brandharen die zorgen voor de nodige jeukproblemen. Vanaf juli groeien de rupsen uit tot onopvallende grijze nachtvlinders.
Welke problemen veroorzaken de rupsen?
Wie in aanraking komt met de brandharen krijgt de nodige huiduitslag die gepaard gaat met hevige jeuk. Deze klachten verdwijnen meestal zonder behandeling binnen de twee weken. Bij hevige irritatie kan een anti-jeukmiddel eventueel verlichting geven. Gezondheidseffecten ter hoogte van de ogen of de bovenste luchtwegen zijn eerder zeldzaam. Bij ernstige gezondheidsklachten neem je best contact op met de huisarts.
Wat doen bij overlast?
Indien de haard dicht bij de woning is en dus hinder kan veroorzaken, kun je best een aannemer contacteren die de rupsen zal bestrijden. We raden niemand aan zelf de rupsen te verdelgen, zeker wanneer je geen ervaring hebt in die bestrijding. Je dient zelf een aannemer aan te stellen voor de verwijdering.
Wat mag je vooral niet doen?
- de rupsen en nesten aanraken
- gebruik maken van insecticiden. Deze middelen kunnen schadelijk zijn voor de mens en het milieu en hebben geen effect op de irriterende haren.
- de rupsen wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger. De haren van de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid geraken.
Een haard van processierupsen melden
- Gemeentewegen: Ontdek je een haard van processierupsen op de openbare weg, geef dit dan zeker door aan de gemeentelijke technische dienst via het meldingsformulier. Je kunt tijdens de openingsuren ook bellen naar 03 340 00 76 of een e-mail sturen naar milieu@rijkevorsel.be. Belangrijk is dat je de exacte locatie doorgeeft en niet enkel maar een straatnaam (zie update onder). De medewerkers bekijken dan of het aangewezen is om een gespecialiseerde aannemer naar deze locatie te sturen.
- Gewestwegen: Ook voor meldingen in de omgeving van gewestwegen, kan contact opgenomen worden met de gemeentelijke technische dienst via het meldingsformulier. Zij zullen deze meldingen doorsturen naar het Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV), bevoegd voor de gewestwegen.
- Privé-domein: Voor haarden op privé-domein dien je zelf een aannemer aan te stellen (zie 'Wat doen bij overlast?'). Een uitzondering kan gemaakt worden voor bomen die zich aan de andere kant van de baangracht bevinden en een risico vormen voor de weggebruikers.
Als je een melding wil doorgeven, raden we je aan om dit via het meldingsformulier van de website te doen. Het is wel belangrijk dat je de juiste locatie doorgeeft en niet enkel maar een straatnaam. Zo geef je best ofwel één of meerdere huisnummers, het nummer van een verlichtingspaal of een ander herkenbaar punt door, zodat wij zelf niet moeten zoeken om welke bomen het precies gaat. Alvast dank voor jullie medewerking.
Mezenkastjes tegen processierups
Het lokaal bestuur Rijkevorsel wil de strijd tegen de processierups op een milieuvriendelijke manier aangaan. Daarom heeft het lokaal bestuur een proefproject opgestart met het ophangen van mezenkasten. Mezen zijn de natuurlijke vijand van de rupsen en helpen om ze op een natuurlijke manier terug te dringen.
In totaal zijn er 90 nestkastjes opgehangen op volgende locaties: Heesbeekweg, Heesdijk, Heggestraat, Molenstraat, Oude Baan, Oude Goorstraat en Rijtweg.
Door het ophangen van mezenkastjes proberen we de pimpelmees en de koolmees te laten broeden in de buurt van eiken met rupsenhaarden. Het gaat om een proef, maar de tactiek is niet nieuw. Eerdere proefprojecten met het natuurlijk bestrijden van de eikenprocessierups in België en Nederland bleken een succes te zijn. We hopen dat we in Rijkevorsel hetzelfde resultaat kunnen behalen met deze duurzame manier van bestrijden.
Meer info
- Voor meer info kun je terecht op de website van de provincie. Op deze pagina vind je ook een interactieve kaart waarop je kunt zien waar er in de provincie Antwerpen processierupsen werden waargenomen.
- Raadpleeg zeker ook de folder 'Eikenprocessierupsen: wat je zeker moet weten'.