Print

Noodweer: code oranje voor onweer

Nieuwsbericht 9 juli 2024

Code ORANJE is actief voor onweer. In de late namiddag en avond trekt een onweerszone over ons land. Het KMI waarschuwt voor rukwinden van meer dan 90 km per uur en zware (onweers)buien.

Wateroverlast of stormschade melden kan via het e-loket van HVZ Taxandria of via het noodnummer 1722 (zie onder). Bel enkel 112 voor levensbedreigende situaties!

Formulier stormschade/wateroverlast HVZ Taxandria

Heb je stormschade of wateroverlast? Dan kun je dit ook melden via het formulier stormschade of het formulier wateroverlast op de website van HVZ Taxandria. 

Indien je jouw vraag tot brandweerbijstand hebt doorgegeven, wees dan geduldig. De hulpdiensten krijgen bij stormweer veel meldingen binnen en kunnen uiteraard niet overal tegelijk zijn. Bel niet opnieuw of naar een andere dienst, want dan dreigt jouw melding dubbel geregistreerd te worden en wordt de wachttijd nog langer.

Kun je de schade na het onweer zelf te baas en is er geen gevaar? Steek de handen uit de mouwen en laat de lijnen vrij voor dringende interventies.

Laat de hulpdiensten op het terrein gerust. Bel naar het noodnummer 1722 of vul het formulier van HVZ Taxandria in en je zal geholpen worden.

Klik op de afbeelding om deze in groter formaat te bekijken.

Noodnummer 1722 geactiveerd

De Federale Overheidsdienst Binnenlandse zaken heeft het noodnummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen, zoals stormschade en wateroverlast, geactiveerd. Bel tijdens het noodweer 1722 als je de brandweer nodig hebt bij wateroverlast en/of stormschade.

Bel enkel 112 als jij of iemand in je omgeving zich in een (potentieel) levensbedreigende situatie bevindt. Als je toch belt naar het noodnummer 112 voor een niet-dringende brandweerinterventie, zal de operator je niet verder helpen maar vragen om naar het nummer 1722 te bellen. Als je 1722 belt, vragen we je om geduld te oefenen. Haak niet in want daardoor kom je opnieuw achteraan de wachtrij terecht. 

Bereid je voor op het noodweer

Wil je weten welke maatregelen je zelf kan nemen om schade bij storm te voorkomen? Check dan www.risico-info.be/nl/risicos/natuurlijke-risicos/storm. Op deze site kan je ook steeds tips en richtlijnen voor andere risico’s (bijvoorbeeld wateroverlast) terugvinden. 

In huis

  • Controleer ruim op voorhand en regelmatig of alle dakpannen en dakgoten nog stevig vastzitten. Reinig je dakgoten jaarlijks.
  • Laat regelmatig jouw schoorsteen reinigen.
  • Zorg ervoor dat alle ramen en deuren dicht zijn, en doe de voor- en achterdeur voor de zekerheid op slot.
  • Rol de rolluiken op of laat ze zeker niet halverwege staan. Sluit ook het zonnescherm en check of het nog stevig vastzit. Het is geen goed idee om tijdens de storm voor het raam te gaan staan. Je weet nooit wat er door de lucht kan vliegen.
  • Begint het te bliksemen ? Trek dan alle stekkers van de elektrische apparaten uit het stopcontact. 
  • Is er een afvalophaling? Zet je afval zo laat mogelijk buiten of wacht tot de volgende ophaling.
  • Heb je niets gepland ? Ga dan niet naar buiten en blijf veilig binnen. Probeer al je boodschappen al op voorhand in huis te halen.

In de tuin

  • Berg losse bloempotten, bankjes, parasols, … veilig op.
  • Zijn er bepaalde zaken vastgemaakt aan de grond (bv. trampoline)? Kijk dan zeker na of het nog goed vastzit.
  • Heb je een poortje en/of deurtje aan de garage of het tuinhuis ? Doe dat dan op slot, zodat het zeker niet kan openklappen.

Onderweg

  • Vermijd werfzones.
  • Parkeer je wagen niet in de nabijheid van bomen.
  • Hou voldoende afstand en probeer bruusk remmen te vermijden.
  • Rijd vooral op hoofdwegen en vermijd trajecten door een bos. Rijd niet op wegen die onder water staan.
  • Is het zicht beperkt ? Zet dan – ook overdag – meteen je dimlichten aan.
  • Houd het stuur steeds met twee handen vast, en al zeker wanneer je iemand voorbij wil steken.

Schade na de storm?

Controleer na de doortocht van de storm steeds of je schade hebt opgelopen. Indien dat het geval is, neem dan foto’s vooraleer je start met de herstellingswerken. Neem ook steeds contact op met je verzekeraar om na te gaan of de schade kan teruggevorderd worden.